tirsdag den 27. januar 2015

Anmeldelse af Hans Mortensens Fjendens bedste ven

Forlagets beskrivelse:
Journalisten Kasper Berg har en fortid som glødende kommunist, men den har han for længst lagt bag sig. Det tror han i hvertfald. For da ungdomsvennen Bjarne findes druknet i havnen i deres hjemby, får Kasper udleveret en stak breve, som kaster nyt lys over hans og vennens fælles historie,

Brevene er skrevet af en østtysk kvinde, de to mødte på en sommerlejr i det daværende DDR, og de efterlader Kasper med en række uafklarede spørgsmål: Blev hans ven hvervet som spion for østtyskerne, eller var han bare en nyttig idiot i et storpolitisk spil under den kolde krig? Og er hans død et hændeligt uheld, eller er det overlagt mord som konsekvens af noget, der sket dengang?

Svarene skal findes i nutiden og i cirkler, hvor man mindst ville vente det. Og for Kasper bliver jagten på sandheden ikke ufarlig.

Anmeldelse:
Fjendens bedste ven starter med at hovedpersonen bliver fyret, det er ikke længere nok at være en dygtig journalist. Med sans for den dybdeborende journalistik. Fra det tidspunkt hvor Kasper Berg tager til sin gamle ven Bjarnes begravelse. Så er han tændt på at opklare om vennen "bare" er druknet eller om han er blevet "hjulpet"!

Det er en rigtig spændende historie. Den kolde krig, og trådene op til nutiden vil altid give mulighed for en god spændingsroman. Denne er mere end god. Da jeg først var kommet i gang kunne jeg ikke slippe den igen. Der var noget fascinerende ved at gå fra hovedpersonens higen efter at gå tilstande som i det tidligere DDR og til opklaringsarbejdet hvor han bliver konfronteret med konsekvenserne.

Den måde som Stasi bliver fremstillet på, og ikke mindst deres arbejdsmetoder og udnyttelse af borgerne - ja det tror jeg egentlig er meget realistisk.

Plottet i spændingsroman er rigtig godt bygget op, og personerne er levende. Beskrivelserne er hele tiden så levende beskrevet at det er lige som at være der selv.

Jeg håber ihvertfald at Hans Mortensen vil skrive flere spændingsromaner - for denne er mindst på højde med de bedste danske spændingsforfattere.

Kan du lide spændingsromaner hvor nutidens handlinger, er baseret på konsekvenser af de handlinger personerne var en del af koldkrigstiden - ja så skal du helt sikkert læse denne. Kan du bare godt lide gode spændingsromaner - så er denne helt klart et bud på den næste spændingsroman du skal i gang med.

Rigtig god fornøjelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar